Eläkeläisten verotuksesta käydään taas keskustelua. Onneksi! Tällä kertaa suomalaiset poliitikot, jotkut kokoomuspoliitikot mukaan lukien, haluavat ratkaista parempituloisten eläkeläisten ylikireää verotusta poistamalla verosopimuksen Suomen ja Portugalin väliltä. Portugali kun houkuttelee hyvätuloisia eläkeläisiä maahan siten, että eläkeläisiä ei kymmenen ensimmäisen vuoden ajan veroteta lainkaan. Portugalilaiset ajattelevat fiksusti, eläkeläiset kuluttavat vastaavasti enemmän, jolloin verotuloja kertyy kulutusveroina.
Kun ei nähdä malkaa omassa silmässä, moititaan Portugalia! Eläkeläisiä, yli 65-vuotiaita, on Suomessa noin 1 100 000, miljoonasatatuhatta. Heillä kaikilla on äänioikeus ja voivat ratkaisevasti vaikuttaa vaalien tulokseen. Kymmeniä tuhansia heistä on sellaisia, joiden eläke on yli 45 000 euroa. Heilläkin on äänioikeus, ja se ääni on usein mennyt kokoomukselle. Ainakaan kokoomuksella ei pitäisi olla varaa hutkia heitä ihan miten tahansa.
Kataisen hyvä hallitus sääti demareiden vaatimuksesta vuoden 2013 veroasteikkojen yhteydessä ns. raippaveron yli 45 000 euroa ansaitseville eläkeläisille. Raippaveron määrä on peräti 6 prosenttia. Ensimmäisen kerran säädettiin erilaiset verotaulukot eläketulolle ja palkkatulolle. Raippavero säädettiin vielä pysyväksi, toisin kuin ns. solidaarisuusvero palkansaajille, joka on voimassa määräaikaisesti. Tämä solidaarisuusvero säädettiin myös eläketuloille määräaikaisena, raippaveron päälle.
Kuuden prosenttiyksikön raippaveroa perusteltiin kestämättömällä tavalla. Kun eläkeläisen ei tarvitse maksaa eläkemaksua, koska hänelle ei enää kerry eläkettä eikä työttömyysvakuutusmaksua, koska hän ei voi joutua työttömäksi, heidän on maksettava vastaava summa verona! Siis raippaa vaan oikein kunnolla, kun on ikänsä tehnyt työtä yhteiskunnan hyväksi, ja tullut siihen ikään , että voi työnsä hedelmistä nauttia.
Perustelut ovat muutenkin aivan käsittämättömät. Palkansaaja voi vähentää verotuksessaan maksamansa työeläkemaksun. Raippaverotettava eläkeläinen ei voi vähennystä tehdä. Lisäksi on muistettava, että kun palkansaajan eläkemaksu säädettiin, säädettiin myös siitä, että maksu pienentää määrällään palkkatuloa, josta eläke määräytyy. Perusteet ovat minulle edelleenkin täysin käsittämättömät! Ilmeisesti ne ovat muillekin nykyisille eläkeneuvottelijoille käsittämättömät, koska äskeisessä eläkeuudistuksessa tämä eläkemaksuvähenteisyys poistettiin tulevan eläkkeen määrittelevästä palkkatulosta.
Raippaverotettu eläkeläinen maksaa nyt sitten toiseen kertaan eläkemaksuvähenteisyyden aiheuttaman eläketulon pienentymisen. Uskomatonta!
Tämä ei ole minun kokoomukseni politiikkaa. Eläkeläinen, myös hyvätuloinen, on oikeutettu kunnialliseen kohteluun. Nyt hän ei sitä saa. Tulen pitämään tätä asiaa esillä niin kauan kuin eläkeläisten ja palkansaajien yhdenvertaisen kohtelun estävä raippaverolaki on voimassa.